Community Abonneren
×

Leefstijlprogramma SMARTsize dringt overgewicht terug

Leefstijlprogramma’s doen niet altijd wat ze beloven. Onder bepaalde voorwaarden lijken ze echter succesvol te zijn, zo blijkt uit een pilot met het leefstijlprogramma SMARTsize in Den Haag. Een combinatie van evidence based gedragstechnieken, ondersteuning door een leefstijlcoach of diëtiste en gezamenlijke kookworkshops bepalen het succes.

  • Het leefstijlprogramma SMARTsize probeert op een eerlijke en bewezen manier mensen te helpen met het verbeteren van de leefstijl
  • In den Haag zijn na een pilot met SMARTsize al positieve resultaten geboekt
  • Lees ook: Vanuit urgentie naar preventie: Stevenshof Vitaal

SMARTsize is een evidence based leefstijlprogramma dat zich richt op het verbeteren van eet- en beweeggedrag van mensen met overgewicht of obesitas. Het doel is dat een deelnemer minimaal vijf procent gewichtsverlies realiseert in 24 weken. Het programma bestaat uit drie onderdelen: gesprekken met de diëtist of leefstijlcoach, gezamenlijke kookworkshops en de SMARTsize website. Daarop staan tips, filmpjes en testjes voor de deelnemers.

Ingrid Steenhuis is hoogleraar preventie, sectie preventie en volksgezondheid, aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij doet onderzoek naar gedragsverandering met het doel om overgewicht te voorkomen of terug te dringen. Ook doet ze onderzoek naar terugval in het afvallen. Ze is een van de bedenkers van SMARTsize. “We voeren met onze sectie een tweesporenbeleid”, vertelt ze. “Aan de ene kant proberen we mensen beter te leren omgaan met de obesogene omgeving. Het andere spoor is de aanpassing van de omgeving zodat het minder ongezond gedrag uitlokt. Je kunt bijvoorbeeld in bedrijfsrestaurants mensen een duwtje in de goede – gezonde – richting geven door de looproute te veranderen, zodat ze niet automatisch langs de snacks komen, maar wel langs de saladebar. Of je kunt het voedsel in de vitrines anders schikken. Je legt dan het gezondere voedsel meer in zicht. Dit kun je ook toepassen bij iemand thuis: de rol met koekjes die naast de theezakjes lag, haal je daar weg. Hierdoor doorbreek je de routine dat bij het kopje thee een koekje hoort. Je kunt ook je voorraadkast of je koelkast minder obesogeen inrichten, dus met minder ongezonde etenswaren.”

Hele artikel lezen? Download het hier!