Community Abonneren
×

Vanuit urgentie naar preventie: Stevenshof Vitaal

Stevenshof Vitaal heeft als motto: samen aan de slag voor een gezonde en sociale wijk. “Als je gezondheid wilt bevorderen, moet je er ook in investeren”, zo zeggen ze bij het Leidse project. In de Leidse wijk de Stevenshof zijn bewoners gemiddeld wat ongezonder dan in andere wijken, blijkt uit een buurtprofiel. “Er wordt meer […]

Stevenshof Vitaal heeft als motto: samen aan de slag voor een gezonde en sociale wijk. “Als je gezondheid wilt bevorderen, moet je er ook in investeren”, zo zeggen ze bij het Leidse project.

In de Leidse wijk de Stevenshof zijn bewoners gemiddeld wat ongezonder dan in andere wijken, blijkt uit een buurtprofiel. “Er wordt meer gerookt, minder bewogen en er is bovengemiddeld sprake van overgewicht”, aldus Just Eekhof, die als huisarts al 27 jaar werkzaam is in Gezondheidscentrum Stevenshof. “Bewoners van de Stevenshof hebben meer kans op hart- en vaatziekten. De meeste verwijzingen naar cardiologie in het LUMC komen vanuit deze wijk.”

Gezond recept
Voor de gemeente Leiden en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid waren deze bevindingen in 2018 voldoende reden om de handen ineen te slaan. Het project Stevenshof Vitaal zag het levenslicht en circa twintig organisaties en bedrijven tekenden voor de ambitie om met elkaar aan de slag te gaan voor een sociale en vitale wijk. Initiatiefgroepen werden opgericht, waarin bewoners het voortouw namen. “Er is op allerlei terreinen samenwerking tot stand gekomen met bewoners en partijen in de wijk”, vertelt Hanneke Zandbergen, die vanuit de ROS Reos als programmamanager voor Stevenshof Vitaal fungeert. “Vaak zijn dat heel praktische dingen. Zoals een wekelijks gezond Stevenshof Recept in de lokale Albert Heijn, het planten van extra bomen of het plaatsen van een ‘beweeglint’ door de wijk. Stevenshof Vitaal hangt als een paraplu over alle initiatieven in de wijk.

Zelf gezondheid monitoren
Behalve de initiatiefgroepen zijn vanuit het gezondheidscentrum drie aparte trajecten opgezet: het versterken van Welzijn op Recept, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) en Stevit. In dit programma monitoren bewoners met risico op hart- en vaatziekten zelf hun gezondheid met thuismeetapparatuur. Douwe Atsma, cardioloog in het LUMC en vanuit het National eHealth Living Lab (NeLL) betrokken bij Stevit, benadrukt het belang van samenwerking tussen zorgprofessionals. “Het is frustrerend als een patiënt vanuit het ziekenhuis naar huis gaat en het daar weer misgaat. Oplossingen liggen zowel in de wijk als in het ziekenhuis. We hebben een bredere blik nodig. Voor ons in het LUMC is het veel prettiger om als team met de eerste lijn op te trekken.”

Stevenshof Vitaal: kritische succesfactoren
Wat zijn de kritische succesfactoren van Stevenshof Vitaal? Welke randvoorwaarden zijn belangrijk? “Je hebt bestuurlijk draagvlak nodig”, reageert Karin Fahner, programmamanager social impact en voorheen projectleider Stevenshof Vitaal bij de gemeente Leiden“Het helpt dat er urgentie is. We wilden al aan de slag met gezondheidsbevordering en zeiden: als we dit echt willen, moeten we er ook in investeren. Niet zozeer met een pot geld, maar vooral door samen te gaan werken. Daarbij is het belangrijk dat je bewoners vroeg aan tafel zet en aan tafel houdt. En begin gewoon.”