Community Abonneren
×

Laaggeletterdheid leidt tot bestaansstress

2,5 miljoen Nederlanders lopen vast in hun dagelijks leven vanwege laaggeletterdheid. De tweehonderd taalhuizen in Nederland kunnen daar iets aan doen, stellen Jennifer Elich en Sanne Klaassen. Maar dat lukt alleen als er meer budget vrijkomt voor het sociaal domein én voor betere samenwerking met lokale partners.

24 procent, oftewel één op de vier mensen in Enschede heeft moeite met de basisvaardigheden taal, rekenen en digitale vaardigheden. Ja dat is veel, zegt Sanne Klaassen, manager bij welzijnsorganisatie Alifa, dat bijdraagt aan het Huis voor Taal en Meedoen in Enschede. Dat heeft allerlei consequenties, stelt ze. “Ze leggen de belastingbrieven opzij, kunnen de digitale informatie van de overheid niet lezen, kunnen hun kinderen niet begeleiden met huiswerk en schoolopdrachten.”

Het lastige is bovendien, vervolgt ze, dat veel laaggeletterde mensen, vooral degenen met Nederlands als moedertaal, zichzelf niet als probleemgroep zien. Ze gaan er daarom niet mee aan de slag. “Natuurlijk, ze vinden het lastig dat ze brieven van de Belastingdienst niet kunnen lezen, maar zeggen dan: ‘Dat vindt iedereen lastig’. Ze betrekken het probleem niet op zichzelf.”

Ondertussen, vervolgt Klaassen, betreft het wel degelijk een kwetsbare groep mensen, met een groter risico op gezondheidsproblemen, schulden en minder kansen op de arbeidsmarkt. “En dit is ook de groep met minder geïsoleerde woningen, die de meeste last heeft van de stijgende energieprijzen. Ze zitten in een vicieuze cirkel, en hun laaggeletterdheid speelt daarbij een belangrijke rol.”  

Bestaansstress, zo noemt Jennifer Elich het, senior-adviseur Sociaal Werk Nederland (SWN), de brancheorganisatie voor het sociaal werk. “Als je elke dag worstelt met een te laag inkomen, met schulden, met kinderen die je niet goed kunt begeleiden op school, dat geeft stress. We weten dat stress ziekmakend is.

Hele artikel lezen? Download het hier!