Community Abonneren
×

De ouderdom komt met initiatieven

Oudervriendelijke wijken komen niet vanzelf tot stand en leefbaarheid vergt toewijding van zowel gemeente als bewoners. Een aantal oudere inwoners van de Amsterdamse wijk Buitenveldert begrijpt dit heel goed. Onder de vlag Ouderenvriendelijk Buitenveldert organiseren zij uiteenlopende activiteiten om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren.

  • Ouderen in de Amsterdamse wijk Buitenveldert komen zelf met initiatieven om de leefbaarheid van de wijk voor oudere bewoners te verbeteren. Dit doen zij door middel van de werkgroep Ouderenvriendelijk Buitenveldert
  • Ze houden zich bezig met grote onderwerpen als huisvesting en poh ouderen, maar ook met hele praktische dingen zoals het plaatsen van bankjes.
  • Lees ook: Interview met Paul Blokhuis: ‘meer inzetten op collectieve preventie’

In Amsterdam Buitenveldert hebben aardig wat huisartspraktijken een poh ouderen en dat heeft een goede reden. Net als de gemeente Velp telt deze stadswijk immers een fors aantal ouderen. Dat dit zich heeft vertaald in poh’ers heeft te maken met het feit dat Amsterdam zich in 2015 aansloot bij het netwerk van Age Friendly Cities. Toenmalig wethouder Eric van den Burg (nu staatssecretaris voor asiel en migratie) stelde de werkgroep Ouderenvriendelijk Buitenveldert in en die kwam met goede ideeën. Overleg met Zilveren Kruis (de primaire zorgverzekeraar in de regio) over die poh’ers bijvoorbeeld.

Maar ook bankjes. “Die waren mijn idee”, zegt Hans Wamsteeker. Deze onderwijsman ging na zijn pensioen dingen voor de wijk doen en werd zo hoofdredacteur van Wijkkrant Buitenveldert-Zuidas. “Via die krant kreeg ik contact met de vier verzorgingshuizen hier”, vertelt hij. “De bestuurders daarvan zeiden: onze cliënten komen de deur niet meer uit.” Begrijpelijk, als de afstand tot het winkelcentrum voor oude benen te lang is om in één keer af te leggen. Bankjes plaatsen loste dat probleem op. Bovendien hebben ze een sociale functie, want mensen ontmoeten elkaar daar. Wamsteeker: “Een stadsmanager zei: daar moet je een project op zetten. Maar ik dacht: die projectorganisatie alleen kost al 20.000 euro. Ik kan het beter zelf doen.” Aldus geschiedde, en het daarvoor bestemde geld is voor honderd procent naar de (31) bankjes gegaan.

Hele artikel lezen? Download het hier!