Community Abonneren
×

App-ondersteuning om uit de schulden te blijven

We laten mensen met schulden nu veel te lang aanmodderen, stelt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Een aantal gemeenten kwam al eerder tot die conclusie en ging op zoek naar een oplossing. Buddy Payment vond die, met behulp van technologie en een Europese richtlijn voor betaaldienstverlening.

  • Buddy payment heeft een nieuwe methode voor mensen die financiële problemen hebben gevonden om beter inzicht te krijgen in hun financiën, en zo uit de financiële problemen te blijven of te komen.
  • Door de Europese richtlijn PSD-2 kan de buddy app functioneren. Deze richtlijn zorgt ervoor dat de gebruiker na akkoord gebruik kan maken van het buddy systeem.
  • Lees ook: Geldschulden: Praktijkondersteuner voor financiële problemen

De gemeente kan schuldhulpverlening bieden aan mensen die zelf niet in staat zijn hun schulden op te lossen. Dit is een kleine groep, in verhouding tot de mensen die het nog nét redden financieel en de mensen die de post niet meer open maken maar nog net niet zo ver in het schuldentraject zitten dat directe stappen dreigen. Maar ook die twee groepen kunnen veel hebben aan ondersteuning om hen te helpen rond te komen en uit de problemen te blijven.

Voor de eerste groep is preventie belangrijk, voor de tweede groep is vroegsignalering essentieel om erger te voorkomen. 93 gemeenten schreven een pitch uit om voor deze twee groepen een hulpmiddel te ontwikkelen dat hen in staat stelt om overzicht te houden over hun financiën, zodat het risico dat ze verkeerde keuzes maken kleiner wordt. Buddy Payment won en kreeg ontwikkelsubsidie om een oplossing te ontwikkelen. Die is er nu. In twee producten: de Buddy app voor de groep die het nog nét redt maar wel zorgvuldig met zijn geld om moet gaan om uit de problemen te blijven, en Buddy Budgetbeheer, een variant die in ontwikkeling is voor de groep die schulden moet aflossen.

Daarbij ontwikkelde Buddy Payment de technologie voor het Nederlands Instituut voor Betalingsregelingen. Een initiatief samen met het Nibud en de NVVK om mensen met oplosbare schulden gemakkelijk een passende betalingsregeling te kunnen bieden voor alle achterstanden.

Hele artikel lezen? Download het hier!