Community Abonneren
×

Een vrouw is geen kleine man

Nieuw onderzoek moet leiden tot betere psychosezorg voor vrouwen

Dat de gezondheidszorg te weinig is toegespitst op vrouwen, is al langer bekend. Dit geldt ook voor de psychosezorg, zo maakt een in The Lancet Psychiatry gepubliceerde overzichtsstudie duidelijk. De auteurs geven aanbevelingen hoe het beter kan.

  • Er is een verschil tussen de ziektebeelden van een psychotische ziekte tussen man en vrouw, hierdoor duurt het vaak langer voordat vrouwen een juiste diagnose hebben.
  • Door een andere afbraak en uitscheiding van antipsychotica moet er bij de behandeling van vrouwen op meer gelet worden dan alleen het aanpassen aan lichaamsgewicht. Zo kunnen vrouwen vaak hebben bij een totaal andere behandeling.
  • Lees ook: Het lijden van kinderen en jongeren is politiek.

In de diagnose en de behandeling van vrouwen met een psychotische aandoening is veel verbetering mogelijk. Zo duurt het bij mannen gemiddeld 2,5 jaar voordat wordt ontdekt dat ze schizofrenie of een aanverwante stoornis hebben. Vrouwen wachten gemiddeld vier jaar langer op een juiste diagnose. “Een belangrijke reden is dat mannen meer voldoen aan het bekende ziektebeeld van apathisch gedrag, wanen en hallucinaties”, vertelt Bodyl Brand. Zij is samen met de Groningse hoogleraar Iris Sommer een van de auteurs van de overzichtsstudie. “Vrouwen geven vaker aan dat ze moeite hebben om zich te focussen. Of ze hebben last van stemmingsklachten. Typische symptomen voor een psychotische aandoening staan bij hen dus minder op de voorgrond. Met als gevolg dat de behandeling zich bijvoorbeeld eerst richt op het verbeteren van de stemmingsklachten. De oorzaak van de klachten, een psychotische aandoening, wordt daarmee niet aangepakt.”

Hele artikel lezen? Download het hier!

Auteur: Noël Houben