Community Abonneren
×

Toekomstbestendig steun systeem in Bunschoten als best practice

De Boei in Bunschoten zag op tijd in dat ze anders moest gaan handelen om als kleine sociaalwerkorganisatie ook in de toekomst inwoners goed te kunnen blijven ondersteunen. De organisatie ontwikkelde het steunsysteem Netwerkwijs, dat ervoor zorgt dat inwoners snel de juiste ondersteuning krijgen én dat de druk op de professionele zorg verlicht. Voor de regiotafels die nu overal in het land worden georganiseerd een buitengewoon interessant voorbeeld.

Een bijzonder aspect van de situatie in Bunschoten is dat daar sprake is van één welzijnsorganisatie en één ouderenzorgorganisatie die ook alle thuiszorg doet. Dat maakt samenwerking in een steunsysteem voor de inwoners die dit nodig hebben eenvoudiger. Zeker omdat deze partijen allebei gebruikmaken van het administratiesysteem van AdSysCo. “Nu deed zich het bijzondere geval voor dat de ouderenzorgorganisatie IVVU in Utrecht met het zorgkantoor van Zilveren Kruis het idee opvatte om met AdSysCo ook een steunsysteem voor de wijk op te richten”, vertelt Hagelen. “Een beetje onzin natuurlijk, want dat hadden wij immers al gedaan en waarom zou je dan daarnaast nog een systeem op gaan zetten in een ouderenzorgorganisatie zo dichtbij.” Er was enige overtuigingskracht nodig om de twee partijen ervan te overtuigen dat ze dit beter niet konden doen, en dat integratie met wat al was opgebouwd slimmer was. “Het gegeven dat wij al een breed netwerk hadden, en de steun van de thuiszorg, gaf de doorslag”, zegt Hagelen. “De thuiszorg signaleert en wij kunnen er op af om het netwerk in te zetten. Daarmee hadden we ook de mogelijkheid om met welzijn op recept aan de slag te gaan, ook een steunsysteem maar dan voor de huisartsen. Het sloot eigenlijk naadloos aan. Ook AdSysCo is nu overtuigd dat je dit moet opzetten vanuit de welzijnsorganisatie, die midden in de gemeenschap zit, en niet vanuit de ouderenzorgorganisatie. Het heeft ons ook een sterke positie gegeven ten opzichte van het zorgkantoor.”

Hagelen zegt in de overheidsdocumenten Gezond en Actief Leven Akkoord en in Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen allemaal opdrachten te zien waarmee de welzijnsorganisatie De Boei al aan de slag was gegaan voordat ze geschreven waren. “Daarom vind ik het waardevol om nu met dit verhaal naar buiten te komen”, zegt ze. “Dit soort voorbeelden heb je als partijen nodig als je met de opdrachten uit die documenten aan de slag wilt gaan. Als je samenwerking al goed is en je hebt een goed ict-systeem, dan kun je heel veel organiseren in de wijk. Het is dus een bruikbaar voorbeeld voor de regiotafels elders in het land.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!