Community Abonneren
×

De Roef haalt bewoners uit de wijk naar binnen

De gemeente Harderwijk wilde multifunctioneel centrum De Roef veel meer een verbindende functie voor de wijk geven dan jarenlang het geval is geweest. Dat is geluktop een manier die erg doet denken aan de doelstellingen van het Gezond en Actief LevenAkkoord. “We zagen dat deplannen waarmee dewijkbewoners kwamenzich heel goed lietenvertalen naar depijlers van Positieve Gezondheid.”

Wie in Harderwijk MFC De Roef binnenloopt, kan er niet alleen een kop koffiedrinken of een praatje maken met buurtgenoten, maar vindt er ook diverse zorg- en welzijnsaanbieders. Ook worden er wijkgerichte activiteiten georganiseerd en ’s avonds biedt het gebouw ruimte aan het lokale verenigingsleven.

Hoewel De Roef al sinds 1977 bestaat als wijkcentrum is dit zeker niet altijd zo geweest. “Harderwijk kende altijd al wel een rijk verenigingsleven en daar bood De Roef ook plaats aan”, vertelt Carla Venema, directeur van de lokale welzijnsorganisatie Zorgdat. “Een postduivenvereniging, een dansclub, een schaakclub, noem maar op. Maar die verenigingen boden niet per se één-op-één verbinding met de wijk. De activiteiten waren niet gericht op de lokale leefomgeving.”

Het gebouw staat in een wijk met sociale en maatschappelijke uitdagingen en de gemeente vond het daarom belangrijk dat het meer verbinding met de wijk zou krijgen. “Daartoe legde de gemeente bij het bestuur van De Roef de opdracht neer om er echt een ontmoetingsplek voor de wijk van te maken”, vertelt Venema. “Het bestuur onderschreef het belang hiervan, maar vond zichzelf niet de juiste partij om hier invulling aan te geven. De gemeente heeft daarom Hans Alfons benaderd, een gepensioneerde wijkbewoner die heel actief is in de wijk – onder andere voor de naastgelegen dierenweide – en de lokale politiek. Hij was bereid om zich hiervoor in te zetten.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!