Community Abonneren
×

Het Integraal Zorgakkoord en de rol van de GGD’en

In de conceptversie van het Integraal Zorgakkoord schetst de overheid op diverse punten gezondheidsdoelen voor de bevolking. Die hebben betrekking op publieke gezondheid en dit betekent dat hierin een taak is weggelegd voor de GGD’en. Die moeten monitoren of de gezondheidsdoelen worden gehaald, stelt Laura Blomaard, adviseur bij Zorgvuldig Advies.

Het woord preventie komt wel voor in de conceptversie van het Integraal Zorgakkoord. “Maar het heeft daarin vooral betrekking op individuele preventie”, zegt Blomaard. “En het belang van de koppeling met het sociaal domein wordt in het document wel geschetst, maar niets wordt echt concreet gemaakt. Hetzelfde geldt bij de – naar mijn idee terechte – constatering dat meer zaken regionaal georganiseerd moeten worden. Ook daarbij is in de tekst niets te vinden over hoe dit dan moet worden vormgegeven.”

In een opinieartikel voor de website van Zorgvisie (1) betoogde Blomaard dat de GGD’en hun rol binnen de publieke gezondheid moeten versterken. Ze moeten de uitvoering van hun gezondheidsbeleid en de mate waarin ze gezondheidsverschillen terugdringen gaan monitoren. Maar hoe dan?

Het hele artikel lezen? Download het hier!