Community Abonneren
×

Wethouder sociaal domein worden? Juist nu kun je het verschil maken

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart gaat coalitievorming niet heel snel en mensen lijken terug te deinzen voor het ambt van wethouder met de portefeuille sociaal domein. Gelet op de enorme opgave aan de ene kant begrijpelijk, stelt Bianca den Outer (jb Lorenz-expert strategische vraagstukken van publieke en private organisaties in het sociaal domein). Maar aan de andere kant: wát een kans om het verschil te gaan maken de komende vier jaar.

Sociale basis
De coalitievorming na de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart duurt best lang, stelt Den Outer. “Belangrijke vraag hierbij is wie de portefeuille sociaal domein op zich gaat nemen, die lijkt niet heel populair te zijn”, zegt ze. “Gemeenten zitten met die portefeuille in hun maag. Begrijpelijk, want gelet op de recente Kamerbrief van Maarten van Ooijen hebben ze weinig zekerheid over de toekomst van de jeugdzorg, die in deze portefeuille een grote rol speelt. Het is varen in de mist. Koerst de jeugdzorg af op de ijsberg of landt ze in een veilige haven?”

De jeugdzorg is niet het enige probleemdossier. Den Outer: “Iedereen realiseert zich dat alleen sturen op het zorglandschap niet zoveel zin heeft zonder ook te kijken naar thema’s als bestaanszekerheid, onderwijs, gelijke kansen en gezondheid. Het Sociaal-Cultureel Planbureau heeft in de publicatie Uitdagingen in het sociaal domein laten zien dat wél kijken naar deze zaken een verbreding betekent van het sociaal domein naar een sociale basis. Het betekent dat er zaken bijkomen als woon- en inkomenszekerheid en dan wordt het een heel brede, zware portefeuille. Een die vraagt om een vergezicht op hoe je als gemeente je eigen verzorgingsstad voor je ziet bovendien.”

Hele artikel lezen? Download het hier!