Community Abonneren
×

Stagiaires in de informele hulpverlening

Handjehelpen is in de provincie Utrecht al meer dan veertig jaar actief om ondersteuningte bieden aan mensen die dit nodig hebben. Opvallend aspect hierbij is de inzetvan stagiaires van mbo en hbo. Een inzet die voor de stagiaires zelf een waardevolleleerschool is en die door de hulpvragers zeer gewaardeerd blijkt te worden. DirecteurIrene Domburg doet daarom een oproep: laat ons (vrijwilligers)organisaties overal in hetland uitleggen en ondersteunen om dit ook te gaan doen.

Organisaties die hulpvragers en hulpgevers bij elkaar brengen, zijn niet uniek. Maar de grote inzet van stagiaires is wel iets wat Handjehelpen onderscheidt van andere soortgelijke organisaties. “Inmiddels zijn dat er al meer dan vierhonderd”, zegt Domburg, “allemaal afkomstig van de mbo’s en hbo’s, grotendeels in onze werkregio in de provincie Utrecht. Bij de hbo’ers gaat het om onder andere vaktherapie, verpleegkunde, sociaal werk, toegepaste psychologie of pedagogiek. Bij de mbo’ers om sociaal maatschappelijke dienstverlening, begeleiding van specifieke doelgroepen of de associate degree health and social work.”

Handjehelpen werkt hiervoor nauw samen met de mbo’s en hbo’s. De stagebegeleiders zijn betrokken bij de intervisiesessies die Handjehelpen verzorgt en de medewerkers geven soms les op de hogescholen. “Zo verweef je twee werelden met elkaar en haal je daar voor beide partijen het beste uit”, zegt Domburg. Die medewerkers – 39 stuks – zijn professionals, meestal in de sociale hoek, op hbo- of wo-niveau. Ze werken als regio- of stagecoördinatoren. De regiocoördinatoren zijn verantwoordelijk voor de contacten met de gemeente. Ze doen de intake met hulpvragers en vrijwilligers, maken de match en begeleiden de eerste paar maanden het contact tussen de hulpvrager en de hulpgever. De stagecoördinator begeleidt de stagiaires.

Het hele artikel lezen? Download het hier!