Community Abonneren
×

Voedseltuin Rotterdam draagt bij aan gezonde stad voor iedereen

Een van de beroemdste schilderijen van René Magritte toont een pijp met daaronder de tekst: ‘Ceci n’est pas une pipe’. Het is immers geen echte pijp, maar een afbeelding ervan. Je ziet dus niet wat je denkt te zien. Hetzelfde gaat op voor de Voedseltuin in Rotterdam, zegt directeur Erik Sterk. “Dit is geen tuin, maar een plek voor ontmoeting, ondersteuning en ontwikkeling.”

In het begin werden mensen hier naartoe gestuurd om mee te helpen als tegenprestatie voor hun uitkering”,vertelt directeur Erik Sterk. “Binnen de kortste keren wilden ze niet meer weg. Ze kwamen naar een mooi park, voelden zich onderdeel van een gemeenschap en kregen waardering voor hun werkzaamheden.”

Sinds de oprichting is de Voedseltuin organisch gegroeid tot een duurzaam ondernemersmodel. “We zijn productietuin, leer- en werktuin, duurzame stadstuin en broedplaats tegelijk. Met ongeveer zeventig vrijwilligers produceren we gezonde voeding voor honderden Rotterdammers en gezinnen met een smalle beurs. We leveren voedsel aan de supermarkt van de Voedselbank, aan onze eigen vrijwilligers en aan de keukens van sociale initiatieven, zoals Pluspunt Rotterdam. Omdat de regelgeving omtrent voedselproductie onlangs is verscherpt, werken we ook met een strippenkaart. Daarmee kunnen klanten van de Voedselbank zelf hun voedsel komen oogsten. Zo wordt de klant deels producent.”

De vrijwilligers komen onder meer vanuit de dagbesteding van de Wmo. Ook zijn er mensen die een leer-/werktraject volgen en bij de Voedseltuin stage lopen. Sterk: “Rondom de Voedseltuin hebben zich steeds meer duurzame ondernemers gevestigd, waardoor er een soort leer-/werkpark is ontstaan. Je kunt nu verder groeien bij de ‘buren’. Zo heeft een architect hier een pand gekocht en dat getransformeerd tot groene buitenruimte. Een van onze bezoekers doet daar nu klusjes en helpt met de catering. Een andere buurman is kunstenaar Joep van Lieshout. Enkele vrijwilligers van ons assisteren hem met het inrichten van exposities.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!