Community Abonneren
×

Kanttekeningen bij de ketenaanpak valrisico

Zowel in het Integraal Zorgakkoord als in het Gezond en Actief Leven Akkoord is een belangrijke plaats ingeruimd voor preventie. Vanaf 1 januari 2024 kunnen zorgverzekeraars en gemeenten samen verantwoordelijk zijn voor het inkopen van ketenaanpakken, onder andere voor valpreventie van senioren. Stéphanie van Emmerik, stadscoördinator leefstijl en projectleider Vallen Voorkomen bij regio-organisatie Sterkz.org is positief, maar ziet ook wel enkele hobbels.

“In Utrecht zijn we vijf jaar geleden met zorg- en welzijnsprofessionals in de wijk begonnen met een wijkprogramma voor valpreventie voor senioren”, vertelt Van Emmerik. “Het heet Vallen Voorkomen1, het is begonnen in de wijk Oog in Al en met financiering van de gemeente en de zorgverzekeraar schalen we dit sinds 2022 op naar alle Utrechtse wijken. Met de ketenaanpak die het ministerie van VWS nu mogelijk maakt, zijn we zeker blij. Die geeft een boost aan de aandacht voor het onderwerp en biedt financieringsruimte. Bovendien richt de ketenaanpak zich op de beweging naar voren, naar het sociaal domein. Preventie zit niet in de zorg tenslotte, dus het is waardevol dat gemeenten met de ketenaanpak echt in preventie een route tot hun beschikking hebben in het sociaal domein. Met name voor de mensen met een laag en matig valrisico, want die kunnen daarmee buiten het domein van de zorg blijven.”

Toch ziet Van Emmerik ook een probleem. Ze legt uit: “Het nadeel van de ketenaanpak is dat valpreventie daarin een beetje gelijkgesteld wordt aan balansprogramma’s. Valpreventie is echter gebaseerd op elf pijlers, waar balansprogramma’s en actief blijven een heel belangrijke is, maar het is er wel slechts één. De andere zijn: blijf actief, maak je huis veilig, draag stevige schoenen, houd vitamine D op peil, bespreek medicatie, omgaan met duizeligheid, check je omgeving, eet en drink gezond, bestrijd valangst en check ogen en oren. Als je kijkt hoeveel moeite het kost om mensen in de gehele bevolking in beweging te krijgen en dus mogelijk niet gaan profiteren van deze ketenaanpak, is dat beslist een gemiste kans. Want mensen kunnen ook op andere manieren iets aan valpreventie doen en ook dat zouden we graag direct mee willen nemen bij het inrichten van de ketenaanpak.” Dat is niet het enige, stelt ze. De ketenaanpak valpreventie is daardoor nu ook een beetje een momentopname. “Als je op je 67ste een balansprogramma hebt gedaan heb je daar in de jaren daarna niets meer aan”, zegt ze. “Het is alleen effectief als je daarna blijft bewegen. Daarvoor bestaat in veel gemeenten echter helemaal niet zoveel aanbod.

Het hele artikel lezen? Download het hier!