Community Abonneren
×

Investeren in wijksamenwerking levert gezondheidswinst op

Deelnemen aan leefstijlactiviteiten is gezond. Dit bewijst een maatschappelijke businesscase in Wijdemeren. Het speelt onder andere een rol in het voorkomen en terugdraaien van diabetes type II, maar ook van andere chronische ziekten. En het levert geld op: elke geïnvesteerde euro vertaalt zich in 3,90 euro maatschappelijke winst. De kern is bottom-up beginnen, met de inwoners in de wijk.

Deelnemen aan leefstijlactiviteiten levert gezondheidswinst op voor de bewoners van Wijdemeren. Ook ervaren de wijkbewoners hierdoor meer kwaliteit van leven. Dit blijkt uit de maatschappelijke businesscase die is opgesteld voor het programma Gezond Wijdemeren. Deze businesscase toont aan dat iedere euro die wordt geïnvesteerd in een gezonde wijk in Wijdemeren 3,90 euro oplevert aan sociaaleconomische waarde. Cruciaal hierbij is de wijkgerichte aanpak waarin lokale zorgprofessionals, wijkbewoners en bestaande gezondheidsinitiatieven nauw samenwerken.

De maatschappelijke businesscase is opgesteld door 2diabeat met als doel de sociaaleconomische waarde van het programma Gezond Wijdemeren in kaart te brengen. Het betreft een verkenning voor de periode 2022-2027, op basis van eerste ervaringen, relevant onderzoek en gezamenlijke aannames. Hetlandelijke programma 2diabeat ondersteunt lokale wijknetwerken om aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl en leefomgeving. Gezond Wijdemeren is één van de deelnemende initiatieven. Initiatiefnemer van Gezond Wijdemeren is huisarts Monique Stam. Zij vertelt waarom zij zijn aangesloten bij het landelijke programma: “Met Gezond Wijdemeren willen we bijdragen aan het voorkomen en terugdraaien van diabetes type II en andere chronische aandoeningen.

Het hele artikel lezen? Download het hier!