Community Abonneren
×

De Goede Nieuwe Tijd

Terwijl velen zich afvragen waar de publieke campagne over de toekomst van de zorg blijft, waarvoor Tweede Kamerlid Wieke Paulusma (D66) brede Kamersteun kreeg, is Goeree-Overflakkee gewoon begonnen. Onder de noemer De Goede Nieuwe Tijd worden de inwoners nadrukkelijk meegenomen in de discussie over hoe hun toekomst in wonen, welzijn en zorg eruit moet gaan zien.

De bewustwordingscampagne was een logisch vervolg. “De bewoners waren dus al betrokken”, zegt Van Gurp, “in lijn met het landelijk programma Ouder worden 2040 waarin burgerparticipatie ook een duidelijke plaats heeft. Aanvankelijk was nog slechts een kleine groep bewoners betrokken, maar we realiseerden ons: als ze willen blijven wonen in hun eigen woning of dorp, spelen ze allemaal een rol. Vanuit die gedachte is de bewustwordingscampagne ontstaan, om hierover tijdig met hen in gesprek te gaan.”

In de eerste fase – mei en juli – is de campagne op heel veel plaatsen online en offline zichtbaar overal op Goeree-Overflakkee. Van Gurp: “Denk aan advertenties en artikelen in de lokale kranten, aan verhalen van de drie inwoners die we bereid hebben gevonden als ambassadeurs op te treden. De eerste is Klaas, zeventigplusser die op tijd een andere woning heeft gevonden waarin hij oud kan worden. Hij woont alleen maar zoekt veel de mensen op. De tweede is Hans, eind zestig. Hij en zijn vrouw zijn al op hun 55ste gaan nadenken over de vraag waar ze later willen wonen, Zij wonen nu in een levensloopbestendige woning. De derde is Corine, een vijftiger die ondersteuning biedt aan haar man met multiple sclerose. Zij vinden een manier om ondanks zijn ziekte een eigen en kwaliteitsvol leven te blijven leiden. Dat maakt de campagne breder. Het gaat nadrukkelijk niet alleen over wonen, maar ook over hoe je in het leven staat.

Het hele artikel lezen? Download het hier!