Community Abonneren
×

Zeven routes naar een gezond zorgstelsel

De zorg is zo’n complex systeem dat ze alleen met betrokken maatschappelijk ondernemerschap en leiderschap van onderaf, in alle domeinen en geledingen, in de goede richting in beweging te krijgen is. Dit stelt Steven de Waal, voorzitter van de Public Space Foundation. In zijn nieuwe boek Het zal mijn zorg zijn schetst hij zeven routes om dit te realiseren. “De zorg moet meer in volwassen partnership worden ingericht”

In het hoofdstuk over het bevorderen van gezondheid schrijft De Waal dat dit een economische bedreiging is voor het bestaande zorgaanbod. Het zal immers gevolgen hebben voor de eigen continuïteit “Ik zie op dit moment nog niet heel erg dat het zorgaanbod mensen helpt om minder ziek te worden”, zegt hij. “De incentive zit in ziekte behandelen. Misschien is disruptie nodig om tot een nieuwe balans te komen, maar het zou beter zijn als preventie en leefstijl op een slimme manier binnen de zorg worden gehaald. Waarbij het dan niet moet gaan om preventie van ziekte, maar om het inspelen op de behoefte van bewoners om gezonder te worden.
Bij verpleegkundigen zien we al een beweging om hen af te leren om alles over te nemen van de patiënt. Dat is goed.” Dan komt eigen regie van bewoners meer op de voorgrond te staan. Maar als het om de zorg gaat, zijn zij jarenlang gewend geweest aan ‘Ik ben er toch voor verzekerd’. “Technologie gaat helpen om dit te veranderen”, stelt De Waal.

“Het geeft mensen macht en leert hun geïnformeerde keuzes te maken. Daarbij zou het goed zijn als mensen een beeld kregen van wat de zorg kost. Als ze daarbij ook zien wat lokaal voor hen aan zorg beschikbaar is, kunnen ze gericht kiezen wat ze daaruit wel en niet verzekerd willen hebben. Het is uit oogpunt van solidariteit goed dat er een collectief verzekeringssysteem is. Maar dat mag wel transparanter over prijzen en kosten op het niveau van de patiënt, met daarbij een betere keuze uit zorgverzekeraars. Bij dit laatste hoort ook meer duidelijkheid tijdens de jaarlijkse keuze van zorgverzekeraars, over hun gecontracteerde aanbieders en afspraken over zorg.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!