Community Abonneren
×

“Sluit aan bij wat mensen zelf willen”

De gezondheidszorg heeft de samenleving ontdekt als samenwerkingspartner. De gemeenschap kan inderdaad bijdragen aan zorg en welzijn, weet Joop Hofman. “Het risico is dat burgers moeten voldoen aan de eisen van professionals, terwijl juist de gemeenschap de norm moet bepalen.”

“Er was in die wijk een groep van zo’n dertig vrouwen die wilde afvallen. Ze wilden dat doen met het boek van Sonja Bakker. Wij vroegen ondersteuning van de GGD, of zij die vrouwen verder wilden begeleiden. Maar dat wilde de GGD niet. Want Sonja Bakker was een foute manier om af te vallen.” Dixit Joop Hofman, landelijk gezaghebbend opbouwwerker, door de laatste decennia heen werkzaam in een groot aantal gemeenten in Nederland, veel gevraagd deskundige op het onderwerp ‘samenlevingsopbouw’. In zijn werk haalt hij graag een citaat van de schrijver Margaret Wheatley aan: ‘Whatever the problem, community is the answer’.

Sonja Bakker, de GGD en de dertig vrouwen zijn volgens Hofman een treffend voorbeeld van waar het mis gaat tussen de ambities van de professionals en de burgers op wie die ambities gericht zijn. “Ik denk dat je altijd moet aansluiten bij de verlangens en drijfveren van mensen, dat je als professional eerst en vooral een goede relatie met ze opbouwt”, zegt hij.

Het hele artikel lezen? Download het hier!