Community Abonneren
×

“We zijn nog steeds aan het wennen”

VVT-organisatie De Zorgboog werkt en zorgt ‘anders’. Dat gaat extramuraal makkelijker dan intramuraal, ziet bestuurder Coby Nogarede. En het vraagt ‘goede tarieven’ van zorgverzekeraars. Dat blijkt nog wel een zoektocht te zijn.

Samenwerking gezondheidscentra

Die manier van werken bij een intake lijkt me wennen voor alle betrokkenen: cliënt, mantelzorger en professional
“Zeker. En we zijn nog steeds aan het wennen. Je merkt dat het netwerk soms zegt ‘hier heb je ons moeder, nu zijn jullie aan de beurt’. Dat is toch het beeld dat veel mensen hebben van de zorg. We hebben spiegelgesprekken gevoerd met cliënten en mantelzorgers en daarvan geleerd dat je vanaf het begin af aan helder moet zijn over wat er in die specifieke situatie wel of niet kan. Als je dat doet, dan is het netwerk meer bereid zelf iets op te pakken.”

En jullie professionals? RVS-raadslid Ageeth Ouwehand had het in een eerder interview in deze serie over ‘het verkleinen van de exclusiviteit van professionals’.
“Ja, dat is misschien wel de grootste hobbel die je moet nemen. Het vernauwen van de professionele blik kost mensen veel moeite. We zijn geneigd alles over te nemen. Dat hebben we als land ook vormgegeven in systemen, in kaders, protocollen. Deze beweging raakt aan de identiteit van professionals, de reden waarom ze in de zorg zijn gaan werken. Maar we moeten samen leren schaarste te verdelen. En ik kom nu bij teams die er trots op zijn dat ze nu met hetzelfde aantal professionals meer mensen kun nen helpen. Ik denk dat je kunt zeggen dat de expertise van professionals beter benut wordt.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!