Community Abonneren
×

Inwoners van Zeeland denken mee over toekomst van de zorg

Tekort aan zorgpersoneel, jongeren die wegtrekken, een vergrijzende populatie inwoners. De zorg in Zeeland staat onder druk. Professionals alleen kunnen het probleem niet oplossen. Vandaar dat inwoners en professionals in Zeeland samen oplossingen bedenken voor een goede, toegankelijke en toekomstbestendige zorg.

Een tekort van 7.500 zorgwerknemers, dat is wat Zeeland in het jaar 2030 te wachten staat als er nu niets gebeurt. Dat is voor een provincie met 385 duizend inwoners, vergelijkbaar met Rotterdam-Zuid, een immens getal, vertelt Edwin Leutscher, programmadirecteur van de Zeeuwse Zorg Coalitie, een samenwerkingsverband van 64 partijen, waaronder alle dertien Zeeuwse gemeenten, vrijwel alle Zeeuwse zorgaanbieders, CZ (de preferente zorgverzekeraar in de regio), het sociaal domein, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van VWS.

Geen bussen, geen voorzieningen Dit is niet alleen een zorgvraagstuk, het is ook een
maatschappelijk vraagstuk, vult Inge Tra aan, programmamanager Patiëntenparticipatie bij CZ. “Het gaat over problemen die met elkaar samenhangen. Hoe kom je bij het ziekenhuis als er beperkt bussen rijden, hoe behoud je jongeren in de provincie als er geen voorzieningen zijn, hoe zorg je voor voldoende speeltuinen zodat kinderen meer bewegen? Het gaat over meer dan zorg alleen. Dan is het logisch dat je inwoners daarover laat meedenken. Het is hun provincie, en ze hebben vaak zelf de beste ideeën.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!