Community Abonneren
×

Een uur in de bijstand

In deze game volgen we Leon en Tirsa, een stel uit een fictieve Nederlandse gemeente. Zo op het oog hebben ze het best goed voor elkaar. Leon brengt als stukadoor maandelijks €3.200,- netto binnen. Tirsa regelt het huishouden, dat verder bestaat uit twee kinderen. Het dochtertje kan naar een sportclubje. Het zoontje heeft autisme en ADHD en gaat naar het speciaal onderwijs. Ze krijgen kinderbijslag en een kindgebonden budget en er is zelfs wat spaarruimte. Toch zijn er direct een paar dingen die aandacht verdienen. Tirsa heeft een mantelzorgtaak voor haar dementerende moeder. Leon werkt sinds een jaar als zzp’er. Niet omdat hij de wens had om die stap te zetten. Zijn voormalige baas had hem voor de keus gesteld: je kunt als zzp’er verder gaan in opdracht van mij of een andere baan zoeken.

Het is natuurlijk niet de bedoeling hier de volledige inhoud van deze serious game prijs te geven. Speel die vooral zelf, en ervaar hoe verrassend snel zo’n op het oog doorsnee gezin in enorme financiële problemen kan geraken op het moment dat één ding misgaat. Je bouwt niet zomaar een negatief saldo bij de bank op van meerdere duizenden euro’s? Think again, dat gaat razendsnel. En dan wordt het keihard buffelen om te voorkomen dat je als gezin alles verliest. De weg terug naar financiële stabiliteit wordt dan een lang en kronkelig pad vol valkuilen en steeds weer op de mat vallende rekeningen die snel moeten worden betaald.

Natuurlijk kan de gemeente in zo’n geval hulp bieden. Een gezin dat zo in de problemen komt, heeft recht op bijstand. Maar daarvan afhankelijk worden betekent een forse inkomensval ten opzichte van het inkomen waaraan een gezin gewend is. En een parttime baan voor een van de partners lost de ontstane financiële problemen niet op, want het inkomen daaruit betekent direct een korting op de ontvangen bijstand.

Het hele artikel lezen? Download het hier!