Community Abonneren
×

Jongerenwerk balancerend tussen onder- en overschatting

Soms is het om moedeloos van te worden, stelt Ernst Radius, senior adviseur bij branchevereniging Sociaal Werk Nederland. Dan weer wordt te veel van het jongerenwerk verwacht, dan weer verwacht men er eigenlijk maar weinig van. Erken het jongerenwerk voor wat het is, bepleit hij. En zorg ervoor dat iedere jongere er gebruik van kan maken.

“Je moet jongerenwerk niet alleen inzetten in oorlogstijd, maar juist ook in vredestijd.” Nee, natuurlijk bedoelt Ernst Radius dat niet letterlijk. Wat hij vooral wil zeggen is: jongerenwerk is werk van lange adem, je hebt tijd nodig om relaties op te bouwen met jongeren. “Als die tijd er niet is, dan kun je ook niet verwachten dat jongerenwerkers de jongeren in toom kunnen houden bij Oud- en Nieuwrellen of gewoon bij onrust of relletjes in de buurt. Vaak kennen de jongerenwerkers die jongeren dan niet eens.”

De jongerenwerker zoveel invloed toekennen, is een vorm van overschatting van het jongerenwerk, stelt Radius. “Gemeenten verwachten vaak te veel van het jongerenwerk. Zo van: als we jongerenwerk hebben, dan kunnen we de jeugdproblemen in onze gemeente wel oplossen. Het wordt daarmee gezien als het afvoerputje van de problemen bij de jeugd. Maar dat kan het jongerenwerk niet waarmaken, alleen al getalsmatig niet. Er werken veertigduizend professionals in de jeugdzorg en er zijn vijftig tot zestigduizend politieagenten. Zet dat eens af tegen de tweeduizend jongerenwerkers in Nederland, waarvan het merendeel ook nog eens parttime werkt.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *