Community Abonneren
×

Werken als psychiater in de ggz is mooi, maak het dus aantrekkelijk

Ggz-aanbieders zijn altijd op zoek naar jonge psychiaters. Eenmaal binnen ontbreekt het aan een formele structuur om ze enthousiast te houden, stelt Louise Smallenburg, psychiater en voorzitter van De Jonge Psychiater. Dat kan beter, vindt ze, en het zou uiteindelijk ook kunnen helpen om de wachtlijsten in de ggz niet verder te laten oplopen.

Als van begeleiding van jonge psychiaters in de ggz structureel werk zou worden gemaakt, zou dit zelfs kunnen helpen om de wachtlijsten in de ggz te laten afnemen, denkt Smallenburg. “Goede begeleiding bieden door ervaren collega’s kan het voor jonge psychiaters juist aantrekkelijker maken om te kiezen voor werken in de ggz”, zegt ze. “Natuurlijk hebben meer factoren invloed op het bestaan van die wachtlijsten dan alleen een tekort aan psychiaters in de ggz, maar dit aspect speelt wel een rol.

Een deel van de oplossing ligt vervolgens in versterking van het sociaal domein, stelt Smallenburg. “Als professionals in het sociaal domein een rol kunnen spelen op gebieden als financiën, huisvesting, eenzaamheid en dergelijke, zal dit stress schelen en daarmee de mentale gezondheid bevorderen. Dat kan een dempende invloed hebben op het aantal ggz-verwijzingen”, zegt ze.

Het hele artikel lezen? Download het hier!