Community Abonneren
×

Ook het ziekenhuis speelt een rol in leefstijl

Enthousiasme maar soms ook gefronste wenkbrauwen bij het bericht dat het Erasmus MC in Rotterdam zich met een leefstijlzorgloket inzet om patiënten tot een gezondere leefstijl te brengen. Het is een logische stap, stelt initiatiefnemer Liesbeth van Rossum, die zowel de patiënt als de zorg ten goede komt. De basis is samenwerking met de professionals op het gebied van leefstijl in de eerste lijn en het sociaal domein.

Het kon niet uitblijven. Het nieuwsbericht over het feit dat het Erasmus MC een leefstijlzorgloket opent, leidde op social media tot vragen. Waarom doet een tertiair centrum dit, dat is er toch juist voor complexe medische zorg en niet voor het voorliggende en opvolgende traject? Wat denkt Erasmus MC te bereiken, want weinig dingen zijn zo complex als leefstijlverandering?

Begrijpelijke vragen, vindt initiatiefnemer Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog en hoogleraar obesitas. “Heel veel ziekten worden door leefstijl veroorzaakt of verergerd”, zegt ze. “Alleen al obesitas kan leiden tot meer dan tweehonderd andere ziekten. Denk aan diabetes, hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten. Maar denk ook aan verschillende vormen van kanker, depressie of auto- immuunziekten. Daarnaast worden tal van complexe aandoeningen die we in het Erasmus MC zien ook vaak verergerd als iemand een ongezonde leefstijl heeft. Er is bijna geen ziekte die er geen samenhang mee heeft.

Het hele artikel lezen? Download het hier!