Community Abonneren
×

Ondersteuner Thuis geeft cliënten én wijkverpleging energie

Het begon met de droom van een wijkverpleegkundige en manager van Thebe. Mensen wonen steeds langer thuis en zij zagen een gat tussen de bestaande huishoudelijke zorg en de wijkverpleging. Ze wilden daarom voor cliënten ook andere dingen kunnen doen, met name op welzijnsgebied. Thebe (actief in West- en Midden-Brabant) en zorgverzekeraar VGZ pakten het idee in 2019 gezamenlijk op.

Hoe kun je kwetsbare ouderen langer zelfstandig thuis laten wonen zonder dat hiervoor extra zorgpersoneel nodig is? Zorgorganisatie Thebe krijgt het voor elkaar door de inzet van Ondersteuners Thuis. Bovendien vermindert deze aanvullende hulp de belasting van de wijkverpleegkundige. Een Ondersteuner Thuis staat mensen met een Wlz- indicatie bij met ondersteuning bij dagelijkse activiteiten. De aard hiervan varieert en hangt af van de wensen en behoefte van de cliënt. Het kan gaan om samen koken, boodschappen doen of helpen bij het uitoefenen van hobby’s. Dit helpt om actief te blijven en het dagelijkse ritme te behouden, ook bij toenemende kwetsbaarheid.

Aan een Ondersteuner Thuis worden geen formele eisen gesteld, vertelt Eline Vermeulen. Als manager zorg stuurt ze zeven wijkteams van Thebe aan in de regio Oosterhout. “Het gaat ons om mensen met een zorghart en passie. Ze nemen nieuwe energie mee in het denken aan en bezig zijn met de ander.” Grofweg kun je de ondersteuners verdelen in twee groepen, gaat Vermeulen verder. “Aan de ene kant studenten en pas afgestudeerden met een zorg- of sociale opleiding. Aan de andere kant mensen die net klaar zijn met hun werkende leven; soms hebben ze een zorgbaan gehad, soms doen ze dit vanuit eigen ervaringen als mantel- zorger of vrijwilliger.” De belangstelling voor de nieuwe functie is groot. Als Thebe of de sollicitant tijdens het selectieproces twijfels hebben, kan een meeloopmoment ingepland worden.

Het hele artikel lezen? Download het hier!