Community Abonneren
×

Prikkels

Eén van de eisen die de huisartsen stelden in de actieweek die ze op 1 juli afsloten met een demonstratie op het Haagse Malieveld was: de wachtlijsten in de ggz moeten worden aangepakt. Volgens hoogleraar gezondheidseconomie aan de VU Marcel Canoy is dit het meest acute van de problemen die de huisartsen benoemen. En het is niet de ggz-sector of het ministerie van VWS dat de oplossing in de weg zit, maar het ministerie van Financiën.

Eén van de eisen die de huisartsen stelden in de actieweek die ze op 1 juli afsloten met een demonstratie op het Haagse Malieveld was: de wachtlijsten in de ggz moeten worden aangepakt. Volgens hoogleraar gezondheidseconomie aan de VU Marcel Canoy is dit het meest acute van de problemen die de huisartsen benoemen. En het is niet de ggz-sector of het ministerie van VWS dat de oplossing in de weg zit, maar het ministerie van Financiën.

Het systeem klopt niet, stelt Canoy. Voor mensen met relatief eenvoudige ggz-problematiek is wel een behandeling voorhanden, maar de patiënten met complexe problematiek lopen tegen gesloten deuren aan. “Zij zijn onvoldoende lucratief voor de ggz-aanbieders en worden van het kastje naar de muur gestuurd”, zegt hij. “De huisarts ziet ze steeds weer terugkeren in zijn spreekkamer. En die kan weinig voor ze betekenen, want het ontbreekt hem aan instrumentarium hiervoor. Het gevaar is dat huisartsen soms maar onderdiagnosticeren in de hoop dat de patiënt dan wel ergens in de ggz wordt geplaatst en daar na de correcte diagnosestelling alsnog de juiste behandeling krijgt.”

  1. Dit is een fraai staaltje overigens van externaliseren en ontkennen van prikkelexpert Canoy.
    Hij stond mede aan de basis van de puinhoop in de GGZ, en hij reageert nu op geheel eigen wijze op de door hem gecreëerde janboel:

    ‘ wie heeft DIT nu weer verzonnen? Dit kan toch niet? Het systeem deugt niet! ‘

    De door niet-gesponsorde deskundigen aangedragen oplossing ( haal de markt uit de zorg! ; zie Anton Maes, Gijs van Loef, Jim van Os, en vele anderen) lijkt nog steeds onbespreekbaar, ondanks de luid verkondigde verontwaardiging.

    De zorg heeft behoefte aan meer echte deskundigen, en minder gesponsorde prikkelexperts met neurotische gedragingen.

Comments are closed.