Community Abonneren
×

Maak jongerenwerk weer een brede voorziening voor de jeugd

Door het wegbezuinigen van veel jongerencentra is het jongerenwerk te smal geworden. Enorm teleurstellend, vindt Ernst Radius van Sociaal Werk Nederland, want voor iedere euro die je in jeugdwerk stopt, bespaar je anderhalve euro aan jeugdzorg. Staatssecretaris Maarten van Ooijen weet dit, maar de Tweede Kamer gunt hem te weinig ruimte om ernaar te handelen.

Hoe doet Nederland het in Europees perspectief op het gebied van jongerenwerk? Radius is een interessante persoon om deze vraag aan te stellen. Als senior adviseur jeugd en opvoeden bij Sociaal Werk Nederland had hij recent tijdens bijeenkomsten in Götenborg en Amsterdam contact met heel veel internationale collega’s. “Aan de ene kant doen we het helemaal niet slecht”, antwoordt hij. “Maar aan de andere kant leggen we er zo’n beperking op. Er is zeker aandacht voor de waarde van jongerenwerk, maar Nederland ziet het als een smal instrument voor die jongeren die in een kwetsbare positie verkeren. De jongerenwerkers zijn er dus alleen voor probleemjongeren. In andere landen is het juist een brede voorziening voor de jeugd.”

Een mooi voorbeeld vindt Radius Zuid-Tirol. “De belangrijkste bron van inkomsten daar is de toeristenindustrie”, vertelt hij. “De lokale overheid wil de jeugd dus niet teveel in de openbare ruimte laten rondhangen. Daarom heeft ze jeugdcentra opgezet. Daar hebben ze een eigen plek, die ze voor een belangrijk deel ook zelf runnen.”

Hele artikel lezen? Download het hier!