Community Abonneren
×

‘Niets doen is geen optie meer’

Uitspraken die wethouder Madelon van Noort in Nieuwsuur deed over de jeugdzorg, zorgden in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen voor opschudding. Ze voelt zich gesteund door de brief over hervormingen van de jeugdzorg die staatssecretaris Maarten van Ooijen op 13 mei naar de Tweede Kamer stuurde.

“Mensen zijn ook wel een klein beetje verwend. Er zijn ook echt mensen die zeggen: maar moet ik dan zelf voor mijn kind gaan zorgen? Dan zeg ik: nou, in principe wel, ja. Als ouders heb je gezag en ben je verantwoordelijk. Jij hebt ervoor gekozen om een kind te krijgen. Dan ben je tot in het einde der dagen verantwoordelijk voor je kind.”

Vooral deze stevige uitspraak van de Lelystadse jeugdwethouder Madelon van Noort zorgde in maart voor rumoer. Lokale politici noemden de uiting “smakeloos en onbegrijpelijk”. Ze betoogden dat de wethouder de jeugdzorg vooral benadert als een rekenmeester, die bezuinigingen boven het belang van kwetsbare kinderen stelt. “En iemand zei op de radio: Ik heb zelf in de gesloten jeugdzorg gezeten en voelde me allesbehalve verwend”, schetst Van Noort. “Ik vind het erg dat zij zich aangesproken voelde door wat ik in Nieuwsuur heb gezegd. Want als het aan mij lag, zou ik alle kinderen het liefst meteen uit de gesloten jeugdzorg halen. Hoe is het ooit zover gekomen dat we kinderen die vaak zelf slachtoffer zijn achter slot en grendel stoppen? Deze kinderen beschouw ik zeker niet als verwend. En ik doelde in maart ook niet op kinderen die gehandicapt of ernstig ziek zijn. Of bijvoorbeeld te maken hebben gehad met misbruik of mishandeling. Evenmin hoeven ouders van kinderen die echt jeugdzorg nodig hebben zich aangesproken te voelen.”