Community Abonneren
×

De verschillen tussen gemeenten zijn gigantisch

Te veel mantelzorgers lopen hun mantelzorgvergoeding mis. Uit onderzoek blijkt dat de meeste gemeenten geen geld hiervoor hebben. Dit is zorgwekkend voor de individuele waardering voor de mantelzorgers. Daarom doet MantelzorgNL een oproep aan nieuw verkozen gemeenteraadsleden.

  • Te veel mantelzorgers lopen hun mantelzorgvergoeding mis, Uit onderzoek blijkt dat de meeste gemeenten geen geld hiervoor hebben. 
  •  MantelzorgNL doet een oproep aan nieuw verkozen gemeenteraadsleden om meer gepaste aandacht te geven aan de mantelzorg.
  • Lees ook: Sociale werker logische partner huisarts en wijkverpleegkundige

De individuele waardering is om twee redenen belangrijk voor mantelzorgers, zegt directeur Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL. “Mantelzorgers geven aan dat ze het fijn vinden dat gezien wordt wat ze doen en dat dit gewaardeerd wordt. De mantelzorgwaardering is voor hen een blijk daarvan, een manier om dankjewel te zeggen. Daarnaast maken mantelzorgers veel kosten. Onderzoeksbureau Ecorys becijferde in 2021 dat de vijf miljoen Nederlandse mantelzorgers jaarlijks 1,8 miljard euro kwijt zijn voor het helpen van hun naaste. Alleen al de reiskosten zijn voor veel mantelzorgers een behoorlijke kostenpost. Voor sommige mantelzorgers is de mantelzorgwaardering daarmee een broodnodige verlichting van hun financiële lasten. Dat geldt zeker voor mantelzorgers met een smalle beurs.

Een collectieve vorm van waardering is volgens Hoogendijk geen alternatief. “Op door de gemeente georganiseerde high teas of workshops komt maar een klein deel van de mantelzorgers af. Soms zitten ze niet te wachten op zo’n activiteit. Maar werk of de zorg voor hun naaste kan het ook onmogelijk maken om aanwezig te zijn. Bij een individueel geldbedrag kunnen mantelzorgers zelf bepalen waaraan ze dit willen besteden. Vandaar dat dit duidelijk de voorkeur heeft.”

Hele artikel lezen? Download het hier!


Auteur: Noël Houben
Foto: Pixabay/Sabine van Erp