Community Abonneren
×

De overheid produceert dakloze mensen

De overheid en professionals moeten meer aandacht hebben voor de aard en omvang van de sociaal-medische problematiek van dak- en thuislozen, stelt Igor van Laere. “Als straatdokters denken wij na over de vragen: welke problemen hebben dak- en thuislozen, welke zorg hebben zij nodig, hoe regelen we dat en wat kost dat? Dat politiek gezien […]

De overheid en professionals moeten meer aandacht hebben voor de aard en omvang van de sociaal-medische problematiek van dak- en thuislozen, stelt Igor van Laere. “Als straatdokters denken wij na over de vragen: welke problemen hebben dak- en thuislozen, welke zorg hebben zij nodig, hoe regelen we dat en wat kost dat? Dat politiek gezien de focus op die laatste vraag ligt, is het failliet van onze samenleving.

Ik kan als sociaal geneeskundige in een wijk of gemeente goedkoper preventieve hulp bieden aan dak- en thuislozen dan een verpleegkundige of een psychiater, maar geen gemeente zal mij inhuren, met het argument dat ik te duur ben. Dat is krom.”

Met de Zorgverzekeringswet in 2006 is de zorg veranderd van een dienstverlening in een zaak, vindt Van Laere, een bedrijf. “Het gevolg is dat de aandacht nog sterker op het aanbod en procedures is komen liggen. Met het verlies van aandacht voor de realiteit waarin mensen dakloos raken en blijven”, zegt hij. “Er moet een beschermend
vangnet voor deze mensen zijn, met signalering van dingen die sociaal, financieel en medisch fout dreigen te gaan. Dat verdient ook meer academische aandacht. Marcel Slockers en ik zijn de enige artsen in Nederland die op dakloosheid zijn gepromoveerd.”

Boodschap voor professionals sociaal domein
Wat is zijn boodschap voor de professionals in het sociaal domein?
“Ga nooit zelf dokteren. ‘Onze zintuigen bedriegen ons nooit, slechts ons oordeel’, zei Goethe. Vertrouw op je observatie en schakel zorgprofessionals in als je afwijkingen in gedrag, consumptie of fysiek functioneren ziet. Huisartsen, poh’s-oggz en professionals in het sociaal domein kunnen een rol spelen om te zorgen dat signalen die in de wijk worden opgepikt bij de juiste mensen terechtkomen.”

Ministerie van sociaal-medische zaken
Maar wat écht een doorbraak zou zijn, zegt Van Laere, is een ministerie van sociaal-medische zaken, waarin huisvesting, inkomen en zorg aan elkaar gekoppeld zijn. “Integraal beleid dus, zodat er op basis van een sociaal-medische monitor voldoende en passende huisvesting en zorg is voor iedereen. En niemand uit huis gezet kan worden zonder sociaal en medisch beoordeeld te zijn. De overheid produceert nu daklozen. Dat mag ze nooit laten gebeuren.”